31 jul 2015

Noorwegen juli 2015

Heel lang stond Noorwegen al op mijn verlanglijstje en 17 juli was het dan zover, samen met mijn beste vriendin vertrokken we met een georganiseerde excursiereis van Effeweg naar het land van de trollen.
Het was vroeg opstaan want om tien voor half zeven vertrokken we uit Hengelo om van daaruit eerst naar het centrale opstappunt in Didam te reizen. Na het verplaatsen van de koffers naar de juiste bus en een kopje koffie kon de reis beginnen.
Er werd koers gezet naar Puttgarden op het schiereiland Fehmarn in Duitsland om van daaruit de ferry naar Rodby in Denemarken te nemen.
De overtocht duurde drie kwartier en na een reis met verschillende stops kwamen we tegen de avond aan in ons hotel in de buurt van Kopenhagen. 
18 juli. Na een vroeg ontbijt, omdat de ferry Helsingor/Helsingborg moest worden gehaald, vertrokken we om half negen voor de tweede reisdag. Het was mooi rustig weer en fijn om aan dek de overtocht te maken, een overtocht van twintig minuten. Daarna vervolgden we de reis langs de westkust van Zweden.
Onderweg tijdens een stop zagen we nog een aantal oude auto's die met elkaar op stap waren.

We gingen Noorwegen binnen via de oude grens, een mooie oude boogbrug en na een lekkere Noorse lunch begonnen we aan de laatste etappe van deze dag.

Helaas ging deze etappe niet zo voorspoedig als het eerste gedeelte van deze dag. Er waren problemen met de bus zo'n zeventig kilometer van ons hotel. Gelukkig was er een lege bus van de reisorganisator bij ons hotel die ons, na toch wel een tijd wachten, ophaalde en naar het hotel bracht. 
19 juli. 's morgens naar Oslo waar we het Raadhuis hebben bekeken, een prachtig gebouw en bekend omdat daar de Nobelprijs voor de vrede altijd wordt uitgereikt.
Niet alleen de buitenkant is mooi ook de muurschilderingen binnen zijn de moeite meer dan waard.
Na het bezoek aan het raadhuis kwam er een gids aan boord van de bus en kregen, we tijdens een rondrit door de stad, uitleg van haar. Persoonlijk vond ik het operagebouw in de haven heel erg mooi.  Het is gebouwd van het bekende marmer uit Carrara in Italie.
En ook het oranje kunstwerk sprak mij aan.
Na de middag gingen we naar de springschans Holmenkollen bij Oslo de enige schans ter wereld van metaal.
Maar daar gebeurde het opnieuw, pech met de bus. Dit keer zou het veel langer duren dan gisteren. Hulp kwam er maar niet, ten einde raad zijn we met gids en het hele reisgezelschap met de metro naar Oslo gereisd om daar de dingen af te wachten. En dat duurde tot zes uur, toen kwam er een Noorse bus met chauffeur voorrijden die men inmiddels gecharterd had en die ons naar het hotel in Geilo bracht. Na een late maaltijd gingen we uitgeteld naar bed.
20 juli. Gelukkig is de bus weer klaar en we hebben er alle vertrouwen in dat het nu goed blijft gaan. 
Vandaag staat de Hardangervidda op het programma, de grootste hoogvlakte van Noord-Europa. Prachtig is het daar. Geen bomen maar sneeuw, meren en stenen begroeid met allerlei soorten mos. Ook zagen we een paar bijzondere trekkershutten.


Hierna gingen we naar het infocentrum waar we een spectaculaire film zagen over de Hardangervidda, ook bezochten we het daar aanwezige museum. Tot slot een bezoek aan de Voringsfossen waterval die we niet van onderen maar van boven zagen.
Tot slot nog allemaal heel creatief bezig en wel met stenen stapelen op een bepaalde plek iets dat door de meeste bezoekers gedaan wordt. Je moet zelf iets bouwen en het is niet toegestaan bouwsels van anderen af te breken. Wij hebben ons best gedaan

net zoals zovelen voor ons. Het was een prachtige dag.
21 juli. Een treinreis staat er op het programma en wel van het hooggelegen Myrdal naar Flam aan de Sognefjord. Het is een mooi traject met vele tunnels en onderweg een stop bij een waterval.

In Flam was er tijd om even rond te lopen voordat we met de Ferry de fjord zouden oversteken van Flam naar Gudvangen. Helaas niet aan dek omdat het regende.
Na een spectaculaire terugrit door het besneeuwde landschap en het ontwijken van de schapen die op de weg en in de tunnels lagen kwamen we moe maar voldaan en op tijd voor het diner aan in het hotel.
22 juli. Vandaag vertrek naar Stryn waar we drie dagen verblijven. Weer een prachtige rit door het fjordenlandschap, iets waar ik geen genoeg van krijg. Donkere bergen, bij zwart af en bedekt met een dikke sneeuwwitte laag. 

Ook zagen we nog een uitzichtspunt in aanbouw op enge hoogte.
En zo gaat het worden!
En tot slot heel veel moeite gedaan om een regenboog vast te leggen, steeds bomen in de weg. Maar de aanhouder wint.
Weer een heel fijne dag met veel indrukken.
24 juli. Vandaag naar de Briksdalgletsjer, onderdeel van de grote Jostedalgletsjer. Met de bus er naar toe. Daar aangekomen kon je kiezen, wandelen of met een trolley. Wij hebben gekozen voor een trolley. We hebben er geen spijt van gehad, hadden een bestuurder die ons de gelegenheid gaf tot het maken van foto's en die heel veilig naar boven reed. Hieronder de gletsjer en de trolleys. En daaronder en plaatje van het traject richting gletsjer.






25 juli. Voor mij de mooiste dag van deze reis. Met de ferry cruise van Hellesylt naar Geiranger. Prachtig die hoge bergen langs de fjord, de meeuwen die meevliegen, je komt ogen tekort. Op de middelste foto De zeven Zusters een beroemde waterval en op de foto daaronder weerschijnt een waterval als een bliksemschicht in het water.


Nog even tijd om de plaats Geiranger te verkennen en dan naar Dalsnibba het uitzichtspunt op vijftienhonderd meter hoogte. Vele haarspeldbochten later een stop om Geiranger diep beneden ons te zien liggen.
En dan verder naar de wereld van steen, ijs en sneeuw. Het eerste gedeelte van de weg is nog gratis maar voor het laatste deel moet er tol worden betaald. Respect voor onze chauffeur die zo rustig, die toch wel enge weg, naar boven rijdt. Ik ben blij als we boven zijn, keek angstvallig soms niet naar beneden. Maar boven gekomen in die bijzondere wereld vergeet je alles. En als toegift begon het ook nog licht te sneeuwen.


Deze ervaring had ik niet willen missen.
25 juli. Vandaag begint helaas alweer de terugreis naar hetzelfde hotel bij Oslo als op de heenweg. Maar niet nadat we we nog een aantal bezienswaardigheden hebben bezocht. Allereerst de staafkerk van Lom gebouwd in de elfde eeuw en in latere eeuwen uitgebouwd. In de kerk kregen we uitleg van een gids die ik helaas maar ten dele kon volgen. De man sprak veel te snel, maar ook zonder uitleg was er veel te genieten.

Daarna naar Lillehammer voor een bezoek aan de Olympische Springschans, gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen van 1994. We hadden geluk want er werd gesprongen, niet op sneeuw, maar toch.

Tot slot nog naar Hamar voor een korte fotostop bij het Vikingschip, het bekende ijsstadion.
Naar het hotel voor diner en overnachting en morgen de reis naar Denemarken.
27 juli. Omdat door pech met de bus op de heenreis het bezoek aan het Vigelandpark in Oslo niet doorgegaan was zag de chauffeur de mogelijkheid om dit vanmorgen nog te doen. Dus vroeg opstaan en ontbijten, bagage in de bus en op naar het Vigelandpark. Hoewel de weergoden ons de hele reis aardig goed gezind waren bleek daar deze morgen niets van. Regen en nog eens regen en dat was jammer, want het was echt de moeite waard. Prachtige beelden in een mooie omgeving jammer dat niet alleen het weer donker en nat was maar ook de foto's tonen een donker beeld.


Toen op weg naar ons hotel bij Kopenhagen, de overtocht per ferry, iets winderiger dan op de heenreis, een laatste Deens diner, nog een keer slapen in het hotel en morgen naar huis.
27 juli. Heel vroeg op in verband met de ferry. Die werd op tijd gehaald en na drie kwartier zetten we voet op Duitse bodem. Vandaar ging het met een aantal stops richting Didam waar het afscheidsdiner plaats vond. Na een lekkere maaltijd namen we afscheid van chauffeur en reisgenoten en werden we door een kleine bus naar Hengelo gebracht waar de man van mijn vriendin ons ophaalde. Ik kijk met heel veel plezier terug op een reis naar het mooiste land wat ik tot nu toe heb bezocht. En ik weet wel haast zeker dat mijn vriendin er ook zo over denkt. We hebben genoten. 

Hierbij nog de routes die we hebben gereden. Eerst de route van Puttgarden op het eiland Fehmarn in Duitsland naar Kopenhagen.

Dan de route van Kopenhagen via de Zweedse kust naar Noorwegen.   
Tenslotte de routes door Noorwegen.