31 aug. 2010

Rondje Nederland in twee delen augustus 2010

11-8. Voor een tocht door Nederland via Hasselt, IJsselmuiden en Kamperzeedijk naar Ramspol gereden waar we de Balgstuw hebben bekeken.
Daarna naar Schokland waar we het museum hebben bezocht.
Van Schokland zijn we via de polder verder gereden naar Urk, waar we aan de haven de camper hebben geparkeerd en een wandeling hebben gemaakt.
 Na de koffie de haven van Urk verder bekeken en een broodje paling gegeten.
 Op de grote parkeerplaats aan de haven zijn ook camperplaatsen met alle voorzieningen waar wij geen gebruik van hebben gemaakt omdat er voldoende parkeerruimte was, ook voor campers en het parkeren was gratis.
 Daarna hebben we onze tocht voortgezet naar Zeewolde waar we hebben gestaan op Campercamping De Wielewaal. Een prachtige plek met alle voorzieningen, vanwaar je mooie wandelingen en fietstochten kunt maken en ook ligt de camperplaats vlak bij het Flevomeer.
12-8. Vanaf Zeewolde via de N704 richting Almere. Nog maar nauwelijks op weg kregen we te maken met een loslopende koe die ons tegemoet kwam. In geen velden of wegen een boerderij waar het beest zou kunnen thuishoren. Dus hebben we haar maar laten lopen. Na de N704 hebben we de A6 genomen om er bij Weesp weer af te gaan. Vandaar zijn we naar de Loosdrechtse plassen gegaan.
We hebben daar een mooie route gereden en met name Ankeveen vonden we heel mooi met die smalle weggetjes en bruggen naar de huizen. Toen we hier genoeg gezien hadden zijn we via Maarssen naar Maartensdijk en Lage Vuursche gegaan. We hebben hier vroeger met onze kinderen al eens een vakantie doorgebracht, er is hier weinig veranderd, nog steeds een prachtige natuur. Op het dagrecreatieterrein met de toepasselijke naam Lage Vuursche hebben we tussen de middag onze boterham gegeten en een mooie wandeling gemaakt. Na het eten zijn we via Soest en Soestdijk richting Amersfoort gereden en vandaar hebben we koers gezet naar de Achterhoek. Daar hebben we een plekje gevonden op camperplaats De Nieuwe Aanleg in Almen. Deze plek ligt in de jachthaven, heeft alle voorzieningen voor campers en in het bijbehorende restaurant kun je eenvoudig maar lekker eten. En het leuke van het staan in een jachthaven vinden wij toch dat er altijd bedrijvigheid is in en om het water.
13-8. Vanmorgen zijn we vertrokken richting noord Limburg. De route die we hebben gereden was prachtig, eerst door het coulissenlandschap van de Achterhoek, daarna de heuvels bij 's Heerenberg en dan het Duitse gedeelte bij Emmerich, ook mooi. In Emmerich hebben we nog wat proviand ingeslagen en toen verder naar Afferden. We staan hier op camping Klein Canada. Maar klein is het niet en voor ons doen met teveel toeters en bellen. Maar omdat ik op dit moment niet zo goed ter been ben is het wel fijn om allerlei voorzieningen op korte afstand te hebben.
14-8. Een dagje op de camping, paar keer een eindje gewandeld.
15-8. Hoewel we van plan waren hier wat langer te blijven, hebben we toch onze plannen gewijzigd. De camping was best wel mooi maar er was verschrikkelijk veel lawaai. Disco tot in de kleine uurtjes en nachtrust van 1 uur 's nachts tot 's morgens zeven. Voor ons doen veel te druk. Dus inpakken en wegwezen.
http://www.kleincanada.nl/
De nieuwe bestemming: Willemstad aan het Hollands Diep. Een plaats en streek die ons niet bekend was. In eerste instantie reden we een mooie en toeristische route tot we bij het plaatsje Esch in Noord-Brabant kwamen. We reden erin en eruit en wat we ook probeerden, alle wegen leidden naar Esch. Ten einde raad maar autobaan gereden tot afslag Fijnaart en vandaar via een hele smalle weg naar camping Bovensluis. http://www.bovensluis.nl/
Daar troffen we een aangeslagen eigenaar aan. Twee dagen daarvoor was het restaurant, dat gevestigd was in een fort, in vlammen opgegaan. Een hele nare gebeurtenis.
En vermoedelijk vond de natuur dat ook want we hadden ons nauwelijks geïnstalleerd toen de regen met bakken uit de hemel viel. Maar de camper is waterdicht en het geluid van regen op het dak heeft ook wel iets, het moet natuurlijk niet te lang duren.
16-8.Vanmorgen naar Willemstad, de camper konden we kwijt op de parkeerplaats van de supermarkt waar we meteen wat inkopen hebben gedaan. Toen lopend het plaatsje in. En dat was wel de moeite waard, heel veel mooie oude panden en natuurlijk het Hollands Diep.

Van Willemstad zijn we richting Veere gereden. Maar het weer bleef super slecht. We hebben aan het Grevelingenmeer in de camper koffie gedronken en de lunch aan het Veerse meer, ook in de camper. Het bleef gieten. Dat was jammer want je kon zo niet buiten genieten van al die beroemde waterwerken in Zeeland zoals de Zeelandbrug en later de Stormvloedkering. We zijn over de Brouwersdam naar Voorne-Putten gereden. Daarna langs Europoort en Botlek, dit zijn op zich ook indrukwekkende gebieden. Toen richting Den Haag en  Delft. Nu staan we op camping Delftse Hout en als het weer meewerkt willen we vanaf hier Den Haag en omstreken bekijken.
http://www.delftsehout.nl/ Ondanks het slechte weer hadden we een fijne dag waarop we vanuit de camper toch nog wel wat van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Waterwerken hebben gezien.
17-8 tot en met 20-8. Een paar dagen naar huis vanwege het aanhoudende super slechte weer, maar als het een beetje meezit vertrekken we zaterdag voor het vervolg van de reis, samen met onze vrienden.
21-8. Vandaag vertrokken richting Amsterdam. Onze vrienden hebben we ontmoet even voorbij Apeldoorn en samen zijn we verder gereden naar het Amsterdamse Bos, een camping in Amstelveen, van daaruit willen we morgen met het openbaar vervoer naar Amsterdam met de bedoeling nog wat van Sail Amsterdam te zien. http://www.campingamsterdamsebos.nl/
22-8. Met de bus naar busstation Amstelveen en daar overstappen op de bus naar Amsterdam Centraal, dat ging allemaal heel vlot. We waren daardoor al vroeg in Amsterdam. En daar hoorden we dat er een mogelijkheid was om Sail vanaf een rondvaartboot te bekijken en dat hebben we gedaan en ik moet zeggen dat we daar geen spijt van hebben gehad. Je ging overal langs, kon de schepen goed zien en het gekrioel van alle boten en bootjes om ons heen, was een belevenis op zich. Geweldig!
Na Sail zijn we nog even een eindje de stad ingelopen, gekeken bij de artiesten op de Dam en daarna nog ergens een hapje gegeten. Toen weer met de bus terug naar de camping. Al met al een heerlijke dag, en zo getroffen met het weer. Want het begon pas weer te plenzen toen we op de camping waren.
23-8. Wakker geworden door hevige regen. Daardoor noodgedwongen wat later vertrokken richting Enkhuizen. Eerst langs het Noordzeekanaal om nog wat Tall Ships te zien vertrekken. Maar door regen- en stormachtig weer en beperkte parkeermogelijkheden op harde ondergrond zijn we maar verder gereden. We hebben toen een gedeelte van de Koggenroute genomen, die deels langs het IJssselmeer loopt. We vonden het daar nu al mooi, laat staan als het mooi weer is. Even voor Hoorn vonden we een fijn plekje aan het water. Daar hebben we gegeten met zicht op het zeer woelige water, terwijl de wind  aan de camper rukte. Daarna de route vervolgd naar Enkhuizen. Daar staan we op speciale camperplaatsen op camping Enkhuizer Zand. http://www.campingenkhuizerzand.nl/ 
Fijne plekken met service station. Alleen als je van de voorzieningen op de camping gebruik wilde maken, dan moest je een heel eind lopen. Verder was het daar prima, de camping ligt naast het Zuiderzeemuseum en ook de havens en de stad zijn dichtbij.
25-8. Vandaag is de eerste bestemming Lelystad. Dus via de dijk Enkhuizen - Lelystad daar naar toe. We wilden naar het Aviodrome, iets dat onze wederhelften ook interessant vinden. De reis verliep voorspoedig en rond koffietijd waren we ter plaatse.
En ik moet zeggen dat het de moeite waard is, binnen zowel als buiten. Je begint al heel leuk, in een tijdmachine ga je in sneltreinvaart langs de geschiedenis van de luchtvaart en ook de rest van de expositie binnen sprak ons aan. Buiten vonden we het nagebouwde stationsgebouw ook erg mooi. Daar lagen ook nog boeken met oude luchtfoto's van verschillende steden. Er was er ook een van Almelo en daar vonden we ons allereerste eigen huis nog op terug. Ook is het mogelijk rondvluchten te maken en daar werd druk gebruik van gemaakt.
Na het Aviodrome wilden we voor de laatste twee overnachtingen naar Elburg, maar op de camping waren geen verharde plaatsen en de grond was door alle regen zo drassig dat we het risico van vast komen te zitten niet wilden nemen. We zijn toen naar camping de Kriemelberg in Ermelo gegaan, waar men ons zei dat er bij hun nog nooit een camper vast had gezeten, dus hebben we het er maar op gewaagd en meteen twee nachten betaald.
http://www.kriemelberg.nl/
Maar 's nachts is het zo hard gaan regenen dat het veldje toch behoorlijk blank stond. En de verwachting bleef maar slecht. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten de tweede nacht niet meer te blijven en naar huis te gaan. Ik moet wel zeggen dat men op deze camping zeer begripvol was, er werd meteen het overnachtingsgeld terugbetaald. Achteraf bezien was het een wijs besluit om op te breken want de volgende dag stond in de krant dat er in Ermelo 75 mm water was gevallen.
Toch kunnen we terugzien op een fijne reis door Nederland, voor herhaling vatbaar.

2 opmerkingen:

Hans Bouck zei

weer mooie verhalen van een reis door 't hollands land, grtn Hans

Anoniem zei

Is er misschien interesse om tijdens sail 2015 staplaatsen te huren bij particulier? U kunt contact opnemen via 0251-224041 voor meer info.