27 aug. 2009

Noord-Duitsland augustus 2009

9/8. Tot Cloppenburg via mooie rustige wegen gereden. Vanaf daar via de autobaan naar Rendsburg waar we hebben gestaan op camperplaats "Am Untereider", een camperplaats met alle voorzieningen en gelegen naast een zwembad en op loopafstand van de stad. http://www.wohnmobil-hafen.de/
10/8. 's Morgens lopend naar de stad, het is een aardige stad met een leuk centrum. Vanuit het centrum naar het havengebied gewandeld. Daar de indrukwekkende spoorbrug over het Noord-Oostzeekanaal bekeken. Het "Schwebefähr" was wegens onderhoud helaas buiten gebruik. Het is een veerverbinding die onder de spoorbrug hangt en zwevend, voetgangers, fietsers en auto's tot 3.5 ton over het kanaal brengt. We hadden dit graag willen meemaken, maar helaas. Het veer was ingepakt alsof het een kunstwerk van Christo was. http://www.canalcup-cam.de/
Toen maar terug naar de stad en heerlijk een terrasje gepakt.
11/8. Vanmorgen vroeg vertrokken richting Kappeln een plaatsje waar ik me veel van voorstelde. Het havengebied was mooi maar het stadje viel me enigszins tegen, ik had meer oude vissershuisjes verwacht. Maar toch waren er wel wat interessante dingen te zien zoals de brug en een paar leuke straatjes.

Toen vertrokken richting Kiel. Dit was een prachtige route met onderweg de karakteristieke rietgedekte huisjes uit die streek. In Kiel stonden we op de camperplaats pal aan het Noord-Oostzeekanaal met zicht op de sluizen en op de schepen die vlak voor de camper langs voeren. http://wohnmobil-stellplatz-kiel.de/
12/8. Vanmorgen koers gezet naar Oostzeebad Laboe. Het is een druk havenstadje met heel veel visrestaurants en mede daardoor veel toeristen. Na de koffie hebben we een mooie route gereden o.a. langs de Selentersee naar Grossenbrode. We hebben daar gestaan op een heel mooie camperplaats in de buurt van een camping. De camperplaats had alle mogelijke voorzieningen. http://www.wohnmobilhafen.info/
Grossenbrode ligt voor de brug over de Fehmarnsund die de verbinding is met het eiland Fehmarn.
's Avonds hebben we een wandeling gemaakt langs de promenade, het strand en op de pier.
13/8. Vanmorgen uit Grossenbrode vertrokken richting Eutin.Via Heiligenhafen een prachtige route gereden door de Holsteinische Schweiz. Het is een glooiend gebied met heel veel meren. Het hoogste punt is de Bungsberg en die is 168 mtr. hoog. In Eutin hebben we de camper geparkeerd en de stad verkend. Het is een mooie oude plaats en ligt prachtig aan de Eutinersee. Na de koffie zijn we verder gereden richting Mallente. Voorbij Mallente hebben we een lunchpauze ingelast bij de Kellersee. Na het eten hebben we in het bos bij het meer een wandeling gemaakt.


Onze bestemming voor deze dag was Dersau aan de Plönersee waar we een paar dagen op een camping wilden blijven. Maar voor we daar waren hadden we nog een leuke ervaring. Wij kijken heel vaak naar reisprogramma's op de Duitse televisie. Op een keer lieten ze zien dat er ergens een boom stond die dienst deed als relatie bemiddelaar. De boom heeft een eigen adres met postcode en de post wordt daar door de Duitse posterijen keurig bezorgd. Deze boom heet de "Brautigamseiche". Laten wij nu onderweg naar voornoemde camping een bordje langs de weg zien met een verwijzing naar die boom. Wij zijn er naartoe gereden en we kwamen er twee mannen tegen die keken of er post van hun gading in de eik lag. En even later kwam er een auto van de posterijen die een nieuwe lading brieven in de boom stopte. Al met al heel bijzonder. Het adres van de boom is: Dodauer Forst, 23701 Eutin.
14/8. Vandaag een luie dag. Wandeling gemaakt, boodschappen gedaan in Dersau en de camper een beetje aan kant gemaakt. http://www.camping-dersau.de/
15/8. Vandaag met de boot naar Plön en dat ging makkelijk. De boot legt n.l. aan achter de camping. De Plönersee is een heel groot meer en het is 60 meter diep. Er zijn eilandjes waar vele soorten vogels voedsel vinden en nestelen. We zagen een grote kolonie aalscholvers bezig vis op te jagen. Ook zijn er aan de Plönersee nog een aantal paren visarenden. In Plön is een opleidingsinstituut van de marine waar men wordt opgeleid tot officier en onderofficier. En we troffen het, er waren die dag allerlei demonstraties op het water.
 We hebben Plön bekeken en op een terrasje heerlijk koffie gedronken, natuurlijk met "Kuchen". Terug op de camping hebben we maar een patatje gegeten bij de "Grill am See". Al met al een heerlijke dag.
16/8. Vertrokken naar Wismar. We vonden een plekje op camperplaats Westhafen. Dat viel heel erg tegen. Wel alle voorzieningen maar overvol, je zat bijna bij elkaar in de camper. www.wohnmobilpark-wismar.de/
's Avonds een eindje gewandeld.
17/8. Vanmorgen vroeg opgestaan en lopend naar de stad. Wismar staat op de lijst van werelderfgoederen en zeer terecht. Prachtige oude gebouwen waarvan de meesten nog gerestaureerd moeten worden.
Toen nog een poosje op een terras aan de haven.
Daarna de camper opgehaald en via Schwerin naar Ludwigslust waar we op de camperplaats bij het slot onze boterham hebben gegeten. Daarna het slot en de omgeving bekeken. Indrukwekkend, maar net als in Wismar wacht alles op restauratie.
De reis vervolgd naar Dannenberg waar we al eerder waren, we hadden daar een prachtige camperplek, heerlijk ruim en met alle voorzieningen.
18/8. Vanmorgen een laat ontbijt en verder wat gelezen, geluierd en koffie gedronken. Na de middag op de fiets rond het meer naar Dannenberg. Het is een niet al te groot vakwerkstadje, wel aardig maar zo heel veel te zien is er niet. Daarna verder gefietst om te zien of we ergens proviand konden inslaan. Dat hebben we gevonden en daarna zijn we langs het meer terug gefietst naar de camper.

19/8. Rustig dagje op de camping.
20/8. Vandaag vertrokken naar een camping in Oyten bij Bremen. De navigatie ingesteld en daar gingen we. De reis verliep voorspoedig maar alle wegen leidden om de plaatsen heen. Wat bleek, ik had de navigatie op vrachtwagen laten staan i.p.v. normale auto. Dat hersteld en toen kregen we prachtige wegen. Haha!! Tussen de maisvelden door, smalle bosweggetjes, doodlopende wegen, we hebben het allemaal gehad. We zijn in Soltau gestopt voor boodschappen, geld en koffie. Daarna nog even getankt en zo bereikten we van alles voorzien, Oyten. We hebben een royale plek maar we zijn benieuwd wat er nog te gebeuren valt, de hele hoek naast ons is gereserveerd voor een groep. Hopelijk niet zo iets als "Gezellig naar de Krim of Marokko". We zien wel. http://www.knauscamp.de/
Voorlopig ligt Henk uitgeteld en snurkend voor de camper. Straks maar even zien of we ergens een hapje kunnen eten want koken met deze tropische temperaturen zie ik niet zitten.
21/8. Omdat de standaard met vlag geplaatst werd voor de groep die naast ons zou neerstrijken hebben wij ons boeltje gepakt en zijn vertrokken naar Norddeich. Bremen hebben we links laten liggen. Na een leuke afwisselende rit hebben we koffie gedronken aan de oever van de Ochtum. Tussen de middag een broodje op een parkeerplaats en wat later die middag kwamen we aan op camping Nordsee Camp in Norddeich. 
http://www.nordsee-camp.de/ Er was ook een camperplaats maar die was behoorlijk vol. http://wohnmobilhafen-norddeich.de/ 
22/8. Hoewel we van plan waren daar wat langer te blijven hebben we toch anders besloten. We werden wakker van de regen en ook 's nachts regende en onweerde het. Ook was het een nadeel dat je overal ver vandaan zat. Dus na overleg zijn we vertrokken. Eerst naar Greetsiel, een prachtig oud vissersplaatsje
Het heeft behalve een leuke haven, waar de vissersschepen liggen , ook nog hele mooie oude panden en niet te vergeten een tweelingmolen waarvan er hier een te zien is. Op de parkeerplaats kon je met de camper 6 uur staan, maar wilde je langer dan was er een speciaal gedeelte waar je kon overnachten. Er was ook een sani-station. http://www.greetsiel.de/
Na Greetsiel zijn we doorgereden naar Sellingen waar we op camping de Barkhoorn staan. http://www.barkhoorn.nl/
23/8. 's Morgens niet veel gedaan. Na de middag een mooie fietstocht gemaakt door de bossen naar Jipsingbourtange. Heel mooi gebied. Onderweg nog een kijkje genomen op een natuurkampeerterrein. Best mooi, maar je staat er wel eenzaam. 's Avonds uit eten bij de Heksenketel in Sellingen.
24/8. Voor de laatste dagen hadden we nog een aantal plannen en wel: de Meyerwerf in Papenburg, de stad Leer en de stad Groningen. Dus 's morgens naar Papenburg, maar daar mocht je alleen maar op de parkeerplaats komen en auto's hoeven we niet te zien. Toen maar naar Leer. Daar was het heel mooi. Een mooie stad waar nog veel ouds te bewonderen valt.
 We hebben daar gewandeld en we hebben een boottocht door de haven gemaakt. Er zijn daar ook nog werven die schepen bouwen. Dat gaat allemaal in gedeeltes die dan aan elkaar gelast worden en als ze klaar zijn, en dat gaat heel snel, dan worden ze zijwaarts te water gelaten.
Na Leer wilden we naar de stadscamping in Groningen. Ik wil nog steeds een keer naar het Groninger museum en dit leek een geschikte gelegenheid. Maar niets was minder waar. Het was spitsuur, een en al file en tot overmaat van ramp konden we door opbrekingen en omleidingen de camping niet vinden. Op een gegeven moment waren we het zo zat dat we besloten hebben de vakantie te beeindigen. Ondanks de kleine tegenslagen van deze dag kunnen we terugkijken op een hele fijne reis.Onderweg nog even een hapje gegeten en toen naar huis. Daar aangekomen troffen we een ooievaar aan in de voortuin van onze buren. We hebben sinds gisteren een buurjongetje en dat is ook heel leuk.

Geen opmerkingen: