6 jul. 2015

The Cotswolds Engeland juni 2015

Nadat mijn man vorig jaar overleed en ik daarna de camper heb verkocht heb ik nu met een nichtje voor het eerst weer een buitenlandse reis gemaakt en wel naar The Cotswolds in Engeland, een streek die ons beiden aansprak. De reis hebben we gemaakt met haar kampeerbus zodat ik toch nog de sfeer proefde van de reizen die mijn man en ik met zoveel plezier altijd hebben gemaakt.
19 juni 's Middags vertrokken met de bedoeling tot in België te rijden. We zijn gekomen tot Drongen voorbij Gent. Omdat het niet de bedoeling was om in de bus te slapen hebben we daar een hotel genomen. Na het eten 's avonds hebben we nog een eindje gelopen.
20 juni Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt verder richting de kanaaltunnel. De reis verliep voorspoedig en een ticket krijgen voor de trein was geen probleem. Ik vond het een bijzondere ervaring, had niet het gevoel in een tunnel te zijn en al helemaal niet onder water. In Engeland besloten we een eind gewone wegen te reizen in plaats van de autobaan te nemen. Het eerste gedeelte genoten we van Kent, de tuin van Engeland, maar toen kwamen we in een omleiding terecht die ons heel wat tijd kostte. Uiteindelijk maar weer de autobaan opgezocht en na wat vertraging door een ongeval bereikten we uiteindelijk Churchill het plaatsje waar we komende week zouden bivakkeren. Ons onderkomen was daar Dairy Cottage een gedeelte van een 17e eeuwse zuivelhoeve.
Omdat de eigenaresse niet aanwezig was was het een probleem om binnen te komen, maar met hulp van een buurman is het toch gelukt de sleutel te bemachtigen, die bleek te liggen onder een pot met lavendel. We hebben trouwens de tijd wel om gekregen, eerst een drankje in de plaatselijke pub en later daar heerlijk gegeten.
21 juni Vandaag begint het ontdekken van dit authentieke stukje Engeland bekend om zijn prachtige heuvelachtige landschap maar vooral om het gebruik van de honingkleurige Cotswoldsteen en de zwarte leien daken. het lijkt soms of de tijd daar heeft stil gestaan. We wilden beginnen met een wandeling, niet te lang en te zwaar. De route moest gehaald worden bij een hotel in Chipping Norton, een stadje waartoe Churchill behoort. Daar vielen we met de neus in de boter, er was van alles te doen, winkels open, een soort markt en optredens waarbij het publiek op strobalen zat.
De wandeling was pittig, het was warm en er was best veel hoogteverschil, maar er was veel moois te zien zoals deze oude kerk
en de oude pastorie alles in die honingkleurige steen.
We hadden al een behoorlijk eind gelopen toen we tot de conclusie kwamen dat de routebeschrijving niet meer klopte er was geen aanknopingspunt meer te vinden. Dus besloten we, na een pauze bij een akker, dezelfde weg terug te nemen.
Terug in Chipping Norton hebben we het plaatsje en wat bijzondere winkeltjes bekeken en daarna terug naar Churchill voor een etentje in de Pub.
22 juni Vandaag naar Bath een heel oude stad met heel veel bezienswaardigheden. Met de kampeerbus naar de Park and Ride aan de rand van Bath en vandaar naar het centrum met pendelbussen, heel goed geregeld daar. We hebben genoten van de stad met The Royal Crescent
en de Romeinse baden.
Het was een heerlijke dag waarop we veel zagen, met mooi weer en een heerlijke lunch op een terras. Genieten!
23 juni Vandaag naar Rousham House om de  tuin te bezoeken. En daar was iets bijzonders aan de hand, de streek Cotswolds is ook bekend door verschillende televisieseries die daar opgenomen zijn zoals bijvoorbeeld Downton Abbey en laat er nu, op het moment dat wij daar waren, een opname zijn van Endeavor Morse. Die serie is de opvolger van Inspector Morse en beide series heb ik altijd bekeken. We konden gewoon rondwandelen alleen als er een opname was moesten we onzichtbaar en niet te horen zijn.
Een leuke ervaring maar uiteindelijk kwamen we voor de tuin en die was mooi met mooie borders en doorkijkjes.
Van Rousham gingen we naar Burford ook weer zo'n mooie plaats. Het plaatsje is hoog gelegen en het centrum is heel steil. We hebben daar rondgewandeld en heel Engels een antiekshop bezocht en geluncht bij The Mermaid in de courtyard.
Dan weer een beroemde plaats en wel Bibury waar je een van de meest gefotografeerde straatjes van Engeland vindt en wel Arlington Row. Een straatje met huizen uit de 14e eeuw en zo goed bewaard gebleven. Daar zijn de Engelsen goed in, het bewaren en bewaken van hun geschiedenis.
Tot slot  van die dag naar Bourton on the Water een plaatsje bekend om de rivier de Windrush die door de stad loopt maar ook om de bruggen zonder leuningen, ook weer heel bijzonder. En weer een plaatje van een mooie voortuin.
24 juni Deze dag eerst naar de Broadway Tower, oorspronkelijk een folly, een folly is een gebouw dat met opzet nutteloos of bizar is,  maar later werd deze folly gebruikt in de oorlog, er zijn daar ook nog bunkers. De toren is te beklimmen en 72 treden leiden je naar boven vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.
Ook zie je hier de gestapelde muren die overal voorkomen. Verder nog even naar Chipping Campden waar we van toasted teacake hebben genoten.
Na de middag stond er weer een tuin op het programma. Dit keer Kiftsgate Court Gardens, heel hoog gelegen met prachtige vergezichten. Deze tuin overtrof ook al onze verwachtingen.
25 juni Naar Oxford. Weer met de kampeerbus naar de Park en Ride en vandaar met de pendelbus naar de stad. In een woord geweldig. Al die gebouwen van de verschillende colleges, indrukwekkend. Maar ook heel veel groen en veel studenten. Op de dag dat wij er waren werd het studiejaar afgesloten en zagen we studenten in traditionele kledij naar hun college gaan.
Wat plaatjes van de oude gebouwen mogen niet ontbreken.
 Voor de avond hadden we een boottocht met picknick op de Theems geboekt, ook weer iets unieks. Met een gezelschap van totaal 6 personen en de stuurman hadden we een gezellige vaart en een mand met lekkere dingen. We zagen de zogenaamde narrow boats liggen, werden omringd door ganzen en zelfs paarden waagden zich richting boot in het water. Al met al een belevenis.
26 juni Alweer de laatste dag om iets te ondernemen. Naar Chastleton Castle, een middeleeuws kasteel waar niets aan veranderd is, het heeft een eigen kerk en nog een middeleeuwse kruidentuin. Ook ligt er een croquetveld.
Daarna nog naar een farmshop om wat speciale Engelse artikelen te kopen voor het thuisfront. Bij de farmshop nog iets dat wij niet kennen.
Dan een laatste maaltijd in The Chequers de plaatselijke pub.
Morgen de reis naar huis, een laatste plaatje van Bliss Mill, een oude weverij en een markant gebouw dat we heel vaak passeerden.
27 juni Vroeg vertrokken en op tijd met de veerboot naar Calais. Na een vermoeiende reis tegen half acht in Lochem waar na een maaltijd de vriend van mijn nicht mij heeft thuisgebracht. Ik kijk terug op een heel mooie en fijne reis waar ik volop van heb genoten.


1 opmerking:

Hans Bouck zei

Hey Mam, fijn dat je dit weer oppakt, wij zijn ook benieuwd naar de verhalen over Noorwegen. Groetjes Hans