3 okt. 2013

ACSI Kampeerreis Rail Away Frankrijk en Italië

Al een aantal jaren reizen we alleen of met vrienden in onze campers naar verschillende bestemmingen. Zelf was ik altijd al nieuwsgierig hoe een groepsreis zou zijn, maar daarin stond ik alleen. Tot ik vorig jaar de Rail Away reis van ACSI tegenkwam, ik kreeg mijn man mee naar de voorlichtingsdag in Andelst en warempel het leek hem ook wel wat. We hebben ons ter plekke aangemeld voor de reis van 6 september. Daarna zijn we bij onze vrienden langs gegaan om hen op de hoogte te brengen en te zien of het misschien ook iets voor hen zou zijn. En na een weekend bedenktijd hebben zij zich ook opgegeven. Toen duurde het nog ruim acht maanden voor de reis zou beginnen. We hebben nog een paar andere trips gemaakt en eindelijk was het dan zover.
2 september. Start van het grote avontuur. Tegen koffietijd hadden we met onze vrienden afgesproken bij een restaurant tussen Apeldoorn en Arnhem. Na de koffie hebben we koers gezet naar onze eerste overnachtingscamping in Berg en Terblijt.
's Avonds een hapje gegeten in restaurant 't Vöske op loopafstand van de camping.
3 september. Vandaag gaat de volgende etappe naar Villers-les-Nancy. Alle etappes zijn zo rond de 300 kilometer.
4 september. Vandaag een rustig dagje op de camping.
5 september. Deze dag is Macon de eindbestemming.
6 september. Na een prachtige rit en het passeren van het indrukwekkende viaduct van Nantua kwamen we 's middags aan op camping Les Dômes de Miage in St.-Gervais-les-Bains waar we werden begroet door het begeleidersechtpaar Lut en Willy. Een beetje onwennig zetten we de campers op de plek om te wachten op de dingen die zouden komen.
Wat later was de eerste bespreking en de kennismaking met de andere reisgenoten. Onder het genot van een drankje werd het ijs snel gebroken. 's Avonds het welkomstdiner waar we naar toe werden gebracht door de campingeigenaar en relaties van hem. Zo hebben we van zeer dichtbij de rijstijl van de gemiddelde Fransman kunnen ervaren. Het diner was een zeer gezellige gebeurtenis en gaf ons vertrouwen voor de rest van deze reis.
7 september. Vandaag de excursie waar we zo naar uit hebben gezien, de tocht naar Het Mont Blanc massief. Via carpooling naar Le Fayet vanwaar de trein vertrekt.

Dan gaat de reis beginnen, eerst een stukje door de stad en dan steeds maar hoger. Prachtige vergezichten en op een gegeven moment een stijgingspercentage van 25%. Het landschap verandert en wordt kaler en kaler en in de verte zie je de sneeuw. Nog even door de tunnel en dan staan we in het indrukwekkende landschap. Het overtreft mijn verwachtingen. Je wordt er stil van en als mens ben je daar maar nietig.

Terug in le Fayet nog een kopje koffie op een terras en dan terug naar de camping, een hele mooie ervaring rijker.
8 september. Vandaag een vrije dag en het is slecht weer. Dus veel in de camper en tussen de buien door spelen we met verschillende teams Jeu de Boule, heel gezellig.
9 september. Reisdag naar Lussas in de Ardèche. De prachtige route, niet via het routeboek maar via onze navigatie, was heel hoog met mooie uitzichten. Wat later in de middag kwamen we aan op camping Ludo in Lussas, waar de weergoden ons goed gezind leken.
10 september. Vandaag een vrije dag, lekker bijkomen van de reis van gisteren. De facultatieve tocht naar een nougatmuseum laten we aan ons voorbijgaan.
's Middags wandelen we naar Lussas, kijken daar naar een Jeu de Boule toernooi, drinken wat op een terrasje en doen wat noodzakelijke boodschappen.
11 september. Excursie met bus en trein. 's Morgens om half acht haalt de bus ons op voor een tocht die de hele dag zal duren. Eerst maken we een rondrit richting de Cevennen, dan brengt de bus ons naar het stationnetje van St. Jean du Gard waar we na een kopje koffie in de stoomtrein stappen die ons naar Anduze zal brengen.

In Anduze aangekomen brengen we een bezoek aan Bambouseraie de Prafance, heel bijzonder want hoewel bamboe een gras is lijkt het een bos waar je doorheen loopt.

Na het bezoek aan het bamboebos brengt de bus ons naar Anduze voor de lunch en daarna volgt voor wat mij betreft het hoogtepunt van deze dag, een rit langs de Gorges van de Ardèche. Een overweldigend mooie route waar we konden genieten van diepe kloven en de prachtige kleuren van de rotsen. Steeds hadden we zoals de chauffeur het noemde "Japanese stops", even de bus uit en plaatjes schieten.

12 september. Vrije dag die we doorbrengen op de camping.
13 september. Reisdag naar Digne les Bains, camping Les Eaux Chaudes. Mooie route over alleen maar D-wegen. Jammer dat we onze vrienden kwijtraakten door een foutje van ons of een foutje in het routeboek. Na telefonisch contact besloten we ieder voor zich naar onze bestemming te rijden. Weer was het een mooie route langs de Gorges van St. May en door rustige dorpjes. Zo'n twintig kilometer voor de eindbestemming van die dag zien we voor ons een camper de weg op draaien en tot onze grote verbazing blijken dat onze vrienden te zijn. Komen we toch nog samen aan.
14 september. Treinreis naar Entrevaux, een middeleeuws stadje tussen Digne en Nice.

De treinreis duurde twee uur en voerde door weer een prachtig landschap. Ongenaakbare rotspartijen afgewisseld met groene hoogtes en onder ons vaak een heldere rivier in stenen bedding.

Dit traject kent heel veel bruggen, viaducten en tunnels.
In Entrevaux aangekomen was er eerst een lunch en daarna een stadswandeling met gids die ons wat over de geschiedenis van het stadje vertelde. Hoog boven de stad was de citadel waar je naar toe kon wandelen, voor ons was dat iets te hoog gegrepen dus hebben we ergens een drankje genomen en daarna op eigen gelegenheid het stadje verkend.

15 september. Vrije dag, nat en koud
16 september. Reisdag naar Rocquebrune sur Argens. De rit voert langs rustige smalle wegen en soms behoorlijk hoog. Onderweg door stadjes waar je elkaar nauwelijks kunt passeren en langs lavendelvelden (niet meer in bloei natuurlijk). Hier en daar was rook te zien, daar was men bezig de lavendelvelden af te branden. Rond half drie komen we aan op camping Lei Suves waar we een mooie ruime plek hebben. Hier blijven we tot en met donderdag, Daarna is het adieu Frankrijk en Bon Giorno Italië.
17 en 18 september. Twee dagen op de camping, Henk ziek, zwak en misselijk. Het advies van Lut om het met cola te proberen pakt goed uit en hij knapt langzamerhand op.
19 september. Met onze vrienden samen in de bus naar Frejus. De bus stopt voor de camping en daar profiteren we van want met de camper naar die steden is niet te doen, je kunt er niet parkeren. In Frejus wat rondgewandeld, op een terrasje gezeten en daarna met de bus naar de haven en het strand.

Het was een leuke dag en nog steeds hebben we prachtig weer.
20 september. Reisdag naar Sarzana in Italië. Het is een beste afstand en we rijden de hele weg autobaan. Ik vind dat niet zo erg, je hebt hier ook mooie uitzichten zoals hier over Monaco.

Het tweede deel van deze etappe is wat minder, het is een en al tunnel. Je zou er een syndroom van krijgen. Uiteindelijk arriveren we op camping Iron Gate Marina, mooi gelegen aan jachthaven en meer.

21 september. Dagje op de camping en vanavond het ACSI buffet. Dit buffet is ter gelegenheid van drie jarigen, zij zorgen voor de drankjes en de rest van de groep zorgt voor het buffet. Elk koppel maakt iets klaar, tafels en stoelen worden aangesleept en zo hebben we een lekkere en bovenal een heel gezellige maaltijd. Frans en Elly zorgen voor de muzikale noot en al heel gauw doet iedereen mee. Nooit gedacht dat het met zo'n grote groep zo leuk zou zijn.

22 september. Cinque Terre, hier heb ik ook lang naar uitgekeken. Eerst carpoolen naar Sarzana, vandaar met de trein naar La Spezia. Dan overstappen op de trein die ons naar Rio Maggiore brengt. Op het station van La Spezia is het heel druk en verloopt het overstappen wat chaotisch maar uiteindelijk bereiken we allemaal onze bestemming. Eerst een wandeling door Rio Maggiore waar we behoorlijk moeten klimmen.

Dan gaat het richting boot waarmee we langs de mooie kust van Cinque Terre gaan varen.

Tussen de middag een broodje op een terras in Monterosso, daarna de wandeling naar het station, carpoolen naar de camping en moe maar zeer voldaan sloten we deze prachtige dag af.
23 september. Relaxte dag op de camping.
24 september. Reisdag naar Feriolo, camping Conca D'Oro. Eerst weer al die tunnels, dan na Genua op de A26 nog een paar tunnels en dan verandert het landschap van bergachtig tot vlak. We komen op de Povlakte waar naast mais veel rijst wordt verbouwd. Na een lange pauze op een parkeerplaats, waar we meerdere reisgenoten treffen, komen we tegen kwart over drie aan op de camping, mooi gelegen aan het Lago Maggiore.
25 september. Vandaag vrije dag. Het is wat bewolkt maar het blijft droog, alleen jammer het zicht is niet zo mooi.
y
's Middags een wandeling gemaakt naar Feriolo waar we langs het meer hebben gewandeld en de mooie bloembakken aan de huizen hebben bewonderd.

Daarna terug naar de camping voor de finale van het Jeu de Boule toernooi. Onder het genot van een drankje hebben we de finalisten aangemoedigd en tot onze grote verrassing viel onze vriendin ook nog in de prijzen, zij won de poedelprijs.

26 september. De laatste excursie van deze reis. Via carpoolen naar Baveno, vandaar naar Domodossola en dan overstappen op de Panoramaexpress naar Locarno in Zwitserland. Een reis van twee uur. Net zoals bij de vorige excursies: prachtig! Hoge bergen, diepe dalen, bruggen, tunnels en viaducten.

In Locarno een supersnelle lunch, bord leeg en de volgende gang stond al weer voor je, prima eten alleen had het geen tijd om te zakken. Na de lunch een wandeling door Locarno waarbij we ons hebben verbaasd over de dikte van sommige bomen daar.

Daarna op een bankje aan het meer gewacht op het vertrek van de boot die ons van Locarno weer naar Baveno zou brengen. Tijdens het wachten hebben we genoten van mensen kijken en van het uitzicht op het meer.

De bootreis duurde ongeveer drie uur en het begon gaandeweg al wat donkerder te worden, dus wat moeilijker om scherpe foto's te maken.

Na aankomst in Baveno weer via carpoolen terug naar de camping. Weer een heel fijne dag.
27 september. De laatste dag van deze reis, iedereen is al een beetje met de terugreis bezig. Men ruimt op, maakt schoon en overlegt over de terugreis. Maar er is eerst nog het afscheidsdiner in het restaurant van de camping. Na een toespraakje van Willy, onze reisbegeleider en een lied gemaakt door Frans en Elly laten we ons het eten goed smaken. Tot slot wordt er namens alle deelnemers een attentie aangeboden aan Lut en Willy voor de sympathieke manier waarop ze deze reis hebben begeleid. We nemen afscheid en spreken de hoop uit elkaar weer te zien op drie november wanneer de rëunie zal plaatsvinden.
28 september. Vertrek via St. Gotthardtunnel naar Bad Bellingen, waar we op camping Lug ins Land nog een aantal reisgenoten treffen.
29 september. Vandaag rijden we tot Girod, op de camping hier staan ook weer een aantal deelnemers van de groepsreis.
30 september. Naar huis. Een laatste etappe van zo'n driehonderd kilometer. In de buurt van Gronau nemen we afscheid van onze vrienden en gaat ieder zijns weegs.
Halverwege de middag zijn we thuis en kijken we met heel veel plezier terug op deze bijzondere reis.

1 opmerking:

Anoniem zei

Fenny en Henk, het lijkt dat jullie een prachtige vakantie hebben gehad! Fijn dat het allemaal goed gegaan is. De foto's tonen wel hoe mooi dit avontuur is geweest. Groetjes, Carla en Ton